Nedelja, Novembar 11, 2007

SREĆAN ROĐENDAN

Kako se osećate kada vam čestitaju rođendan? Divan osećaj, zar ne? A kako se osećate kada vi nekome čestitate rođendan? Isto divan osećaj! Barem meni... 

Ja imam mnogo poznanika... ne, ne... ne valja... nije dovoljno ubedljivo, nema tu težine...

Ja imam STVARNO MNOGO poznanika! (e, ovo je već bolje!)  I nije nimalo lako popamtiti sve te silne rođendane. Zato ih zapisujem u jedan zeleni rokovnik. E, sad... problem dobija novu dimenziju: treba se setiti pogledati u taj rokovnik! Mnogo puta mi se desilo da prođe po 10-15 dana a da ne pogledam u njega, pa ga se setim kad već bude kasno... Onda zovem redom sve ljude čije sam rođendane zaboravio/propustio, i čestitam sa kašnjenjem, a pritom ih ubeđujem da je sada u modi čestitati kasnije!   :)  A jednom mi se desilo da zaturim rokovnik (selio sam se), i nisam ga mogao pronaći skoro 2 meseca!!! Zamislite tu tragediju!

Rešenje problema predstavlja ON-LINE rokovnik/podsetnik, koji ima više prednosti, a najbitnije su:

1) dostupan UVEK i SVUDA

2) PODSEĆA me na rođendane koji predstoje

Zato ja ne budem lenj, pa otvorim Google i ukucam "birthday reminder free"... i evo šta mi je Google ponudio:

1) Happy Birthday

2) Birthday Alarm

3) Birthday Reminders

4) Big Dates

5) Birthday Time


Utisci:


1) Happy Birthday ima veoma lepo dizajniranu prvu stranu, sa umerenim šarenilom i ukusnim izborom boja. Na prvi pogled dopadljiv sajt, sa veoma lepim padajućim menijem na vrhu. ABOUT HB -> FAQ  (fakju strana) otkriva nam da je servis besplatan, ali limitiran na 100 podsetnika (odmah sam se razočarao, jer ja imam MNOGO više od 100 rođendana za "zapamtiti"). Pohvalno je to da u podsetnicima (koji se šalju na e-mail) NEMA REKLAMA, a umesto reklama dobijaju se "Free jokes, quotes, trivia and facts". Još jedna pohvala: NEMA neželjene pošte (SPAM-a)! I veoma ozbiljno se radi na tome! Postupak registracije (otvaranja naloga) je jednostavan, i šalje se verifikacioni e-mail sa linkom za aktivaciju naloga. Nakon logovanja dočekuje nas CONTROL PANEL, gde piše "You Have 150 Reminders Available", što me je (moram priznati) zbunilo! Zar nisu reklamirali 100? ... Reminder frequency definiše koliko dana unapred će se slati podsetnik: 30, 21, 14, 7, 3 i/ili na dan rođendana (može se uključiti više opcija). Control panel je veoma pregledan, jednostavan/intuitivan, ne obiluje opcijama, a i dizajn mu je nešto slabiji - manje je dopadljiv u odnosu na prvu stranu. Zanimljiva opcija je "share" podsetnika, da obavestite još prijatelja o nečijem rođendanu. Kod unosa rođendana, polja za unos su: Ime/Nadimak, E-mail, datum rođenja (bez godine), i pol. Veoma škrto.

Prednosti (+) : jednostavan, nema dosadnih reklama, više puta podseća na rođendan

Mane (-) : škrt na opcijama za unos rođendana, samo 100 (pardon, 150) podsetnika

Ukupna ocena (1-10) : 7.6


2) Birthday Alarm me je odmah pridobio opcijom "Celebrity birthdays / Today in history" (da li ste znali da su na današnji dan rođeni Leonardo DiKaprio i Demi Mur?) na prvoj strani, koja je dosta jadnog dizajna (po mojim merilima). Za sebe kažu da imaju preko 50 miliona korisnika, i da ne spamuju. Reklame na sajtu su diskretne, nenapadne, iz porodice Google. Registracija je ultra-jednostavna i kratka. Nema verifikacije mailom, upotreba počinje ODMAH. Podsetnici su razvrstani u 3 kategorije: rođendani, verski praznici i dešavanja. Odmah da pohvalim: ODUŠEVLJEN sam opcijom za praznike... sajt nudi da izaberem svoju religiju, a onda daje listing praznika vezanih za tu religiju, pa sistem šalje podsetnike i za njih! Reminder list je jednostavnog, dopadljivog dizajna. Za podsećanje na rođendane unosi se: ime, prezime(opciono), e-mail(opciono), i datum rođenja (godina je opciona). Događaji na koje ovaj servis podseća mogu biti jednokratni (once only) ili da se ponavljaju na godišnjem nivou (šteta što nema i opciju za mesečno ponavljanje, ili neku drugu periodiku - npr. na 20 dana, svakog 5. u mesecu i sl.), ali treba imati u vidu da je ovaj servis prevashodno napravljen da podseća na rođendane. Kalendar može da prikazuje nedeljni, mesečni i godišnji pregled, a ima opciju i za prikaz u listi. Ikonice koje predstavljaju različite kategorije su veoma simpatične. Podsetnici se šalju maksimalno dva puta, sistemskom opcijom se podesi koliko unapred da se šalje e-mail sa podsetnikom (izbor od 1 do 14 dana, ili na taj dan)

Prednosti (+) : jednostavan, reklame su diskretne i nenapadne, osim rođendana podseća i na verske praznike i na događaje vredne pamćenja

Mane (-) : nešto lošiji dizajn početne strane, malo opcija za unos rođendana

Ukupna ocena (1-10) : 8.2


3) Birthday Reminders je sajt vrištećih boja sa simpatičnom ilustracijom slona, koja predstavlja logo sajta. U oko upada znak SPAM u crvenom precrtanom krugu (kao kod zabrane pušenja), a pored njega znaci XML i RSS. Proces registracije je veoma jednostavan, bez verifikacije mailom, a za login se koristi e-mail adresa, a ne username. Dodavanje rođendana zahteva unos sledećih elemenata: ime, prezime(opciono), dan, mesec i godina rodjenja, raspon godina (zbog predloga za poklon), srodstvo/povezanost(opciono), i pol(opciono). Potrebno je uneti ILI godinu rođenja ILI raspon godina (jedno od ta dva mora). Osim rođendana, moguće je unositi i druge podsetnike (venčanja, godišnjice, rođenja deteta, zahvalnice... ili dodati neki svoj događaj za koji je potrebno podsećanje), i praznike (osim najvećih verskih praznika za katolike/jevreje/muslimane, ponuđeni su i razni državni praznici koji se obeležavaju u Americi, a moguće je dodavati i svoje), a svaki od praznika ima svoju specifičnu ikonicu, koje su veoma simpatične. Svaka od ovih kategorija podsetnika obiluje opcijama, a ja ću se zadržati samo na rođendanima. Prostor za pregledanje svih podsetnika zove se "My reminders", a moguć je izbor između pregleda u obliku liste (sve u narednih godinu dana, ili samo prethodni/sledeći mesec), i u obliku kalendara (samo jedan mesec). U lista-pregledu postoji link "profile" pored svake osobe, pa se za tu osobu može uneti adresa i broj telefona, e-mail adresa i neka napomena (special note). Takođe, moguće je i promeniti nadimak, koji program automatski dodeli, i nije jasno zašto nadimak nije ponuđen na prvoj strani za unos kontakta/rođendana. Zatim, moguće je odabrati najverovatniju opciju čestitanja (čestitka, virtuelna čestitka i/ili poklon) i podesiti koliko često da se obaveštava mailom (na 30, 14, 7, 4 dana i/ili na tekući dan... moguće je odabrati više opcija) i mobilnim telefonom (samo za korisnike iz Amerike). Reklame kao da ne postoje, samo na strani "My reminders" sajt reklamira svoje mogućnosti u dva polja, i to je sve! Bogatstvo opcija ovog programa nalazi se u meniju "Member's corner" : moguće je štampati kalendar sa ubeleženim podsetnicima za taj mesec (doduše, veoma skromnog izgleda), poslati prijateljima/rođacima svoje podsetnike, importovati imenik iz nekog adresara, eksportovati podsetnike u .txt, .csv, ili .bds (BigDates, to je sledeći servis koji je Google preporučio). ČAK je moguće RSS prikazivati na blogu ili na nekoj internet strani!

Prednosti (+) : bogatstvo opcijama, dopadljive ilustracije, štampanje mesečnog podsetnika, deljenje podsetnika sa drugima, import i export, RSS za blog ili sajt, osim rođendana može da podseća i na godišnjice, venčanja i razne druge događaje (npr. kada je zakazano kod zubara)

Mane (-) : loša podrška za prikaz naših slova, relativno loš izbor boja, nekoliko sitnih propusta

Ukupna ocena (1-10) : 8.9


4) Big Date je sajt identičnih mogućnosti i ilustracija kao i "Birthday Reminders". Izbor boja je nešto bolji, a izgled sajta lošiji (zalepljen uz levu stranu, umesto da bude centriran, kao u prethodnom). "Profile" link otkriva još polja za podatke o toj osobi: bračni status, omiljeni bendovi, omiljeni timovi, raniji pokloni... Što se opcija tiče, prisutne su sve one nahvaljene opcije od pre, uz dodatak još nekih sjajnih: "Wallpaper calendar" i "BigDates Pocket Card". Na žalost, tako dobre opcije imaju i svoju cenu: članstvo na ovom sajtu je besplatno SAMO 3 meseca, a posle toga mora da se plaća 5.95 $ godišnje. 

Prednosti (+) : isto kao i u prethodnom, plus 2 nove SJAJNE opcije: "wallpaper" i "pocket card"

Mane (-) : najveća mana je što ovaj servis nije besplatan - probni period traje 3 meseca, i ovaj nedostatak nisam uračunao u donošenje ukupne ocene o sajtu

Ukupna ocena (1-10) : 9.2


5) Birthday Time je izuzetno lepo dizajniran sajt, sa simpatičnom ilustracijom na početnoj strani, prilagođenom dečijem uzrastu. Registracija se obavlja već na prvoj strani, i praktično ste posle prvog klika otvorili nalog i počinjete sa unosom. Kontakti mogu da se importuju iz svih velikih svetskih e-mail servisa:  , , , , i . Ručno dodavanje je u drugom planu, prevashodno se šalju mailovi sa linkom do baze, da prijatelji/rođaci sami unesu svoje podatke. Prilikom ručnog dodavanja podaci koji se unose su: ime, prezime(opciono), e-mail(opciono), dan, mesec i godina rođenja (godina je opciona). Osim rođendana, moguće je podsećanje i na državne i verske praznike, ali nema naše države (ni jedne od mnogih u kojima smo živeli), niti je moguće dodavati svoje praznike, samo se biraju sa ponuđene liste. Pregled svih unetih rođendana i praznika obavlja se u vidu liste ili kalendara, s' tim što su u listi te dve kategorije odvojene. Reklame su diskretne i nenapadne, iz porodice Google, i uopšte, dosta toga na ovom sajtu u velikoj meri podseća na "Birthday Alarm", drugi predlog koji nam je Google ponudio, samo uz upadljivo bolji dizajn! Naša slova ne brlja, kao što to rade konkurenti, nego samo ispiše upitnik ("?") za slova koja ne prepozna, ali ume da prikaže "š" i "ž".

Prednosti (+) : ODLIČAN dizajn, jednostavan sajt, reklame su diskretne i nenapadne, import imenika iz velikih e-mail servisa

Mane (-) : malo opcija za unos rođendana

Ukupna ocena (1-10) : 7.9


Za kraj, da napomenem da ovi servisi imaju i mogućnost slanja virtuelnih čestitki i pozamašnu bazu istih, ali to nije bio predmet moje analize. Takođe, svi oni nude i mogućnost da svojim prijateljima/rođacima i ostalim dragim osobama pošaljete e-mail sa linkom da oni sami upisuju svoje rođendane u vašu bazu. Mene je nekoliko takvih mailova smorilo, pa sam rešio da sam unosim sve, i njih poštedim te muke. Prevashodno sam tražio servis koji će UMESTO MENE DA PAMTI SVE TE SILNE ROĐENDANE, i da me podseća na njih...  :)  Bilo bi lepo kada bi postojala i mogućnost grupisanja kontakata (rodbina sa mamine strane, rodbina sa tatine strane, drugari iz osnovne, drugari iz srednje, kolege sa fakulteta...), za sada se nešto poput toga nazire na sajtovima "Birthday Reminders" i "Big Dates", ali u primitivnoj formi, i treba još poraditi na tome.

Moja preporuka bila bi Birthday Reminder ukoliko želite besplatan i kvalitetan servis, a ako ste u mogućnosti da izdvajate po 6 dolara godišnje (nije mnogo, zaista) Big Dates je prava stvar!

Ako volite da vam ljudi čestitaju rođendan, upišite se u moju bazu na Birthday Reminder Wink

[Odgovori]

vrlo lepa analiza i verovatno će mnogima koristiti.
Prijatno!

Comment by domacica (11/11/2007 19:37)

[Odgovori]

stvarno iscrpno. potrudio si se, svaka čast :)
sve rođendane imam memorisane u mobilnom, ali skoro sam uvidela koliko je to nesigurna varijanta...
tako da će mi birthday reminder biti od koristi, a u kombinaciji sveščica+mobilni+net mogućnost greške je minimalna.
pozdrav!

Comment by kaleidoskop (11/11/2007 20:05)

[Odgovori]

eto i ja se javih da kazem svaka cast...

Comment by tuzna (11/11/2007 20:50)

[Odgovori]

Lepo i korisno za sve, pohvala za trud

Comment by bgdflyer (11/11/2007 21:44)

[Odgovori]

radujem se svakoj cestitki i svakom poklonu .... volim da obradujem i iznenadim istom merom ...
narocito me iznende neke osobe, do kojih ne ocekujem da se sete .... to mi bude bas sepcijalno iznenadjenje ....
otom potom, cekam januar .... :))))

Comment by Ajkulica (11/11/2007 21:51)

HVALA [Odgovori]

@ svi: Hvala vam, ljudi... :)

Comment by Ivica (11/12/2007 01:10)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me